”Det är meningslöst att tala med Al-Qaida”

Spiegel Online 08/17/2009

Harvard professorn Joseph Nye, samtalade med Der Spiegel om Amerikas roll i världen, om förändringen av USA:s strategi under president Barack Obama och om hur begreppet ”mjuk makt” kan användas för att lösa svåra konflikter.

Spiegel: Professor Nye, talibanerna avancerar i Afghanistan och Pakistan, Nordkorea har en atombomb, Iran håller på att utveckla en. Är det inte dags för hård makt, användning av militära maktmedel?

Joseph Nye: Varje amerikansk president har tre alternativ. Han kan använda våld – eller med andra ord, hård makt – för att hävda sina intressen, eller ekonomiska sanktioner eller så han kan leda genom attraktion. Den sistnämnda kallar jag för ”mjuk makt” som innefattar amerikanska kulturella värden. Jag har aldrig hävdat att den så kallade hårda effekten av en supermakt – militären, underrättelsetjänsten eller ekonomiska sanktioner – kan ersättas. Det handlar om den rätta kombinationen av både hård och mjuk makt.

Spiegel: Och i dag skulle en militär styrkedemonstration vara mer effektiv?

Joseph Nye: Det är naturligtvis meningslöst att prata med al-Qaida. Deras ledare kan inte attraheras av amerikanska värderingar. Men ungdomarna som Osama bin Laden vill rekrytera till nya terrorattacker kan nås. Det är där den mjuk makten kommer in.

Läs hela intervjun på engelska:

http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,643189,00.html#ref=rss

Lämna en kommentar